Babyzoo és az egészségpénztár


Zoli
2016.07.03.

Jó hírünk van! A Babyzoo babaápolási termékeink elszámolhatóak egészségpénztári számlára! Ha szeretnéd kihasználni a 20%-os adókedvezményt, rendeléskor mindképp tüntesd fel a megjegyzés rovatban a pénztárad által elvárt számlázási módot és ne felejtesd el a tagi azonosítódat is megadni.

Szuper, de mi is az az egészségpénztár?

A egészségpénztárak az egészséggel és az egészségmegőrzésével kapcsolatos megtakarítások gyűjtésére jöttek létre. A többször módosított 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szabályozza a működésüket.

A rendszer lényege az adókedvezmény.

Abban a naptári évben, amelyikben befizetés történik a saját pénztári számlára, a befizetett összeg 20%-át a jövedelemadóból visszaadja az állam, de maximum évi 150 ezer forintot, az éves bevallás elkészítése után. Ez azt jelenti, hogy 750 ezer forintos maximum befizetés esetén lehet elérni a visszaigényelhető 150 ezer forint felső határát. Meg kell azért említeni, hogy a pénztár is von a költségeire minden befizetésből. Ha a pénztár minden befizetésből 5%-ot von el a saját költségeire és 20%-ot kapunk vissza az államtól, akkor a tényleges haszon 15%.

Minden egyenesági hozzátartozó használhatja az adott személy egészségpénztári keretét, de csak akkor, ha előtte egy formanyomtatványon bejelentésre került, mint kedvezményezett. Ezután a szülők gyógyszereit vagy gyógykezelését éppúgy lehet finanszírozni, mint a gyerekek pelenkáját és tápszerét. (néhány egészségpénztárnál limitált a kedvezményezettek száma).

Részletesebb tájékoztatást nyújt az alábbi cikk.

Mennyit lehet vele spórolni?

Lássunk egy adott példát, amivel könnyen szemléltethető, miért érdemes egy kismamának belépni egy adott pénztárba:

Egy gyerek, éves szinten átlagosan kb. 2190 db pelenkát használ el – napi 6 adaggal számolva. Ha bruttó 80 Ft-os átlagos pelenka darabárral számolunk, akkor éves szinten a pelenkázás költsége kb. 175 200 Ft.

Egészségpénztári számlára történő elszámolás mellett a következő évi adóbevallás után 35 040 Ft adókedvezmény érvényesíthető, ha pénztártagként rendelkezünk legalább ennyi befizetett személyi jövedelemadóval. Persze ezt a számot valamivel csökkenti a pénztár kezelési költsége, ami pénztáranként eltérő.

Tehát, kb. kéthavi pelenka mennyiséget tudunk fedezni az államtól kapott kedvezménnyel. A pelenkázáshoz mi pedig természetesen Babyzoo Popsikrémet ajánlunk 🙂

Babaápolási termékek esetében az elszámolás feltételei:

  • A termékek bárhol megvásárolhatóak, olyan üzletekben is melyek nincsenek szerződésben az adott pénztárral (hipermarket, szupermarket, online webshop,  stb.).
  • Ügyelni kell arra, hogy a számlából egyértelműen kiderüljön, hogy csecsemőápolási termékről van szó. (Pl.: testápoló önmagában nem megfelelő megnevezés, míg a babatestápolóból egyértelmű, hogy csecsemőápolási termékről van szó.)
Feliratkozás a Babyzoo hírlevélre
* = szükséges mező
Elavult böngésző!
Frissítem Most

×